23 de gen. 2009

Retalls de premsa sobre Gaza

AVUI: Un relator de l'ONU acusa Israel d’haver comès crims de guerra.
El relator especial de l’ONU per als drets humans als territoris palestins, Richard Falk, va acusar ahir Israel d’haver comès “crims de guerra” a Gaza. “L’evidència de la violació de la llei humanitària és tan clara que no tinc cap dubte de la necessitat d’una investigació independent que demostri que Israel ha comès crims de guerra”, va assegurar. Falk creu que Israel ja va cometre crims de guerra abans de l’ofensiva perquè va “aplicar un bloqueig sostingut durant 18 mesos, un bloqueig il·legal d’aliments, medicaments i combustible que pot haver afectat la població per a tota la vida”. (...)

PÚBLICO: La ONU acusa a Israel de crímenes de guerra en su ofensiva contra Gaza. Maneras de juzgar a Israel.
(...) Una de las opciones sería la aplicación de la justicia penal a través de una corte nacional, como ocurrió en el caso del ex dictador chileno Augusto Pinochet que fue requerido por las cortes españolas para ser juzgado por crímenes contra la humanidad. La otra opción sugerida por Falk sería que la Asamblea General o el Consejo de Seguridad de la ONU estableciera una corte especial en la Corte Internacional de la Haya como la que juzgó los crímenes en la antigua Yugoslavia o en Ruanda. La tercera opción sería que Israel fuera jugado en la Corte Penal Internacional, algo que es "altamente difícil", dado que el estado hebreo no forma parte de esta institución. "El medio legal depende de la voluntad política de la comunidad internacional", concluyó Falk. Los 22 días de la ofensiva israelí contra Gaza causaron la muerte de 1.300 palestinos y dejaron a 5.000 más heridos.

PERIÓDICO DIAGONAL: Israel perpetúa el conflicto.
(...) Con la masacre, Israel parece haber querido aniquilar cualquier posibilidad de paz que pudiera quedar sobre el tablero. “Tu no puedes hablar con Israel sobre paz y al mismo tiempo ver cómo están asesinando a nuestros civiles. Israel quiere una paz donde no entran los derechos palestinos y ésa es una de las razones de esta situación”, relata Ahmad Jaradat desde Jerusalén, donde colabora en el Alternative Information Center. La tecnología militar israelí es reconocida a nivel mundial. Su seguridad no peligra frente a la artillería casera de los milicianos de Hamás atrapados en Gaza. Más vulnerable es en cambio su pretendida imagen de única democracia en Oriente Medio. Algo que se contradice con la continua violación sistemática de los derechos humanos, ya sea en Gaza, en Cisjordania (donde continúa la construcción de un muro de más de 700 km para aislar a las localidades) o en sus propias fronteras (en las próximas elecciones se ha prohibido la participación a dos políticos árabes, representantes del 66% del electorado palestino en Israel). (...)

ELPERIÓDICO DE CATALUNYA: Milers d'habitants de Gaza afronten un difícil futur després que la guerra hagi devastat les seves cases i els seus mitjans de vida.
(...) Mussa Saber és economista. Acaba de tornar a casa seva. Dues maletes i una cara demacrada. Viu a Tel Haua, un barri adinerat de la ciutat de Gaza. A la capital la destrucció està més focalitzada, però de fet hi ha tants carrers bombardejats o destrossats pels tancs que la circulació és una odissea. Ministeris, presons, casernes de policia, associacions de presoners, clubs juvenils, patis de col.legi. "L'ajuda humanitària ens està matant", afirma l'economista. "Ens està convertint en una societat de captaires, quan el que es necessita són inversions perquè la gent pugui treballar i les empreses puguin produir. Ara bé, per a això és necessari que les fronteres estiguin obertes". En alguns carrers queda patent la violència dels combats. Les bales han quedat gravades a la façana i molts edificis s'han cremat, a causa del fòsfor blanc. Cotxes rebentats i alguna ambulància atacada es podreixen a les cunetes. Els veïns de Tel Haua i Zeitun, dos dels barris presos per les tropes israelianes en els últims dies de la guerra, parlen de civils que van ser tirotejats després que els soldats els ordenessin marxar de les seves cases. Altres parlen de columnes de civils morts a trets quan fugien amb una bandera blanca. (...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada