12 de febr. 2009

No a la utilització de nens i nenes soldat

Avui és el Dia Internacional contra la Utilització de Nens i Nenes Soldat. A finals del mes passat es va obrir el primer judici al Tribunal Penal Internacional contra Thomas Lubanga (líder d'una facció rebel de la RD del Congo) pel reclutament de nens i nenes soldats. Centenars de nens i nenes van ser segrestats, torturats, violats, obligats a matar i, en molts casos, a morir sense saber què és la infància. Encara queda molt per fer: desenvolupar el marc legal que impedeixi que cap menor més sigui utilitzat com a soldat, pressionar fins a alliberar als que encara segueixen en mans de milícies i grups armats i assegurar que aquests nens i nenes són desmobilitzats i reintegrats a les seves famílies, pobles i col•legis, d'on mai haurien d'haver sortit.


300.000 nens estan obligats a participar en conflictes armats. Milers de nens i nenes de Colòmbia, Sudan, el Congo, Libèria, Afganistan, Sri Lanka, Birmània, Nepal... són testimoni dels abusos que es cometen contra l'infància en aquestes regions de conflicte. Es calcula que hi ha uns 300.000 nens i nenes a tot el món que han estat obligats a agafar les armes. Són reclutats a la força, tant per ampliar els exèrcits regulars com de grups rebels i guerrilles.


Encara que moltes organitzacions civils segueixen el destí d'aquests nens, aquest exèrcit infantil és convertit en part integrant de l’infraestructural militar. En un informe de l'ONG alemanya Plan titulat "A la ombra de la guerra" es desvela que un de cada tres nens soldats és nena. Unes 200.000 nenes viuen a l’ombra d'un conflicte armat.


Uns 26 països tenen a nens dins els seus exèrcits. El país que més ha buscat d'aquesta força és Birmània on es calcula que hi ha uns 100.000 nens i joves menors de 18 anys en el seu exèrcit. Els militars incendien poblats sencers, segresten nens i els obliguen amb violència i drogues a integrar-se a l'exèrcit. Moltes vegades, són capturats quan van cap a l'escola i són obligats a treballar com a guàrdies, missatgers, espies i fins i tot en la lluita armada.


L'any 2012 marcarà el desè aniversari de la promulgació del tractat internacional sobre nens soldats. Al llarg dels pròxims anys la comunitat internacional ha d'honrar la seva promesa de posar fi a la utilització de nens i nenes en els conflictes armats.

Més informació:
http://www.menoressoldado.org
http://www.redhandday.org
http://www.child-soldiers.org/home

Informes:
http://unicornio.freens.org/profpcm-aux/juventud/UnicefNinosSoldado.pdf
http://documentacion.unicef.es/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada