15 de febr. 2009

Crònica del Dia de solidaritat amb Gaza a Vic

Dissabte passat Vic va ser l’escenari dels actes de solidarització amb Gaza que diverses entitats de Vic varem promoure en motiu de la massacre comesa en aquest territori i perquè no s’oblidi el que encara està passant.

L’activitat començava a les 4 de la tarda amb la lectura d’un manifest en el que es cridava al boicot als productes israelians i on l’organització ens solidaritzàvem amb el poble palestí i el seu legítim dret a la resistència davant l’ocupació. En el manifest s’afirmava com a únic camí per la pau, el reconeixement del dret al retorn dels refugiats, l’acabament de l’ocupació i la compensació a les víctimes, així com també la creació d’un tribunal especial que jutgi per “Crims contra la Humanitat i Genocidi” als alts comandaments militars i representants polítics amb responsabilitat en matances i persecució als territoris ocupats.

Lectura del manifest d'obertura del Dia de Solidaritat amb Gaza

Te solidari durant els actes a la Plaça de la Catedral de Vic


Tot i el fred, desenes de persones van escoltar la lectura de cartes escrites per nens palestins refugiats al Líban que va anar seguida d’un concert del cantautor palestí català Nabil Mansour. Una versió de la cançó “Palestina” de Lluís Llach va captar l’atenció d’espontanis que passaven per la plaça de la catedral. Però el punt àlgid del concert va arribar amb una versió particular de “L’Estaca” que combinava estrofes cantades amb català i àrab. La lectura d’un poema de l’autor palestí Mahmud Darwish titulat “Passaport” va servir per finalitzar els actes a la plaça de la catedral.

Lectura de cartes de nens palestins refugiats al Líban

Concert del cantautor català-palestí Nabil Mansour



Lectura de Poemes de Mahmud Darwish


La pel•lícula “Domicilio privado”, que es va projectar al Centre Comunitari del Remei, va obrir els ulls als espectadors generant preguntes sobre la realitat diària en que viuen els palestins. En la pel•lícula es podia veure com l’exèrcit israelià ocupava la casa d’una família palestina i els obligaven a viure en una habitació mentre ells habitaven la part superior de la casa fent-los servir, així, com a escuts humans. El debat més intens arribava a les 8 de la tarda al Casal Claret amb una xerrada del Dr. Sami, metge palestí resident a Vic. Ell va situar històricament el conflicte entre Israel i Palestina afirmant que Israel fa 61 anys que fa terrorisme d’estat i que Europa no hi fa res al respecte. Manuel Tapial, membre de l’Associació Cultura, Pau i Solidaritat Haydée Santamaría de Vic va tancar la xerrada demanant als polítics osonencs que, com a representants de la societat, actuïn des dels ajuntaments presentant mocions condemnatòries a l’Estat d’Israel i amb la crida al boicot dels productes israelians.

Xerrada 'Palestina. 61 anys d'ocupació' a càrrec del Dr. Sami i Manuel Tapial




La part més festiva de la jornada arribava a les 10 de la nit a la Torratxa. Marc Puigdomènech obria el concert solidari cantant temes de protesta. A ell el seguiria el grup Inumazigh, que format per catalans i amazighs, van fer gaudir a la gran quantitat de públic que ballava al ritme de la música amazigha. La diada acabava a altes hores de la matinada amb un punxadiscs.

Tancament del Dia de Solidaritat amb Gaza amb un concert a la Torratxa

Concert del cantautor Marc Puigdomènech


Concert del grup català-amazigh 'Inumazigh'



Des de l’organització volem destacar la interculturalitat en el públic que va assistir als diversos actes. Tot i no haver tingut una afluència massiva de gent, estem molt contents del resultat final. La recaptació econòmica obtinguda al llarg del dia, a través de guardioles solidàries, arriba als 200 euros. Aquests diners es sumaran a la resta de diners recaptats per l’Associació Cultura, Pau i Solidaritat Haydée Santamaría de Leganés que a finals de mes de Març enviarà aquests diners a la ONG palestina Health Work Committees que gestiona diversos hospitals de Gaza.

Per veure les fotos publicades a osona.com clica aquí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada