28 de març 2009

Trailer VI Festival Interpueblos 2009

Els nostres amics de l'associació de Madrid ja tenen apunt el VI Festival Interpueblos que es celebrarà durant el mes de maig a Madrid. Descobreix el que han preparat per l'edició d'aquest any en el vídeo que pots veure a continuació. Per informació més detallada entra a www.festivalinterpueblos.org o a www.culturaypaz.org.

26 de març 2009

Rebel.lió a les ones 25.03.2009

Programa emès per Ràdio Taradell dimecres, 25 de març de 2009. S'hi poden escoltar notícies d'actualitat, recomanacions literàries i cinematogràfiques. En aquest programa la Georgina, una alumna de la UB que el dimecres de la setmana passada va patir agressions per part dels Mossos d'Esquadra en la manifestació de Barcelona, ens explica el que ella va viure i com han actuat ella i altres estudiants després.
Proper programa: dimecres 1 d'abril.

24 de març 2009

Avançament dels temes que tractarem en el programa de dimecres 25 de març

El proper dimecres 25 de març en el programa 'Rebel·lió a les ones' que s'emetrà per Ràdio Taradell a les 7 de la tarda analitzarem temes d'actualitat des d'una visió crítica, us recomanarem un llibre i una pel·lícula de caire social i parlarem amb una estudiant de la UB que, tot i no formar part del grup de manifestants contra el desallotjament de la UB, li va tocar el rebre en la brutal esbatussada dels Mossos d'Esquadra. Coneixarem de primera mà el que es va viure el passat dimecres pels carrers de Barcelona.

Vídeo on es mostren les agressions comeses pels Mossos d'Esquadra, el dimecres passat davant de la Universitat de Barcelona.

20 de març 2009

Vaga general i mobilitzacions el dijous 26 de març

Els antiBolonya anuncien una multitudinària vaga general per dijous vinent després de la brutalitat policial contra els estudiants a plaça Universitat.

El portaveu del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Xavi Monge, ha convocat pel pròxim dijous 26 de març una 'vaga general' que ha de ser multitudinària i ha demanat a totes les universitats 'que s'hi sumin'. Per aquest mateix dia també s'estan preparant 'mobilitzacions' que pretenen evidenciar 'que si el que volen amb la brutalitat policial és que ens quedem a casa tancats, ho porten clar'. Entitats catalanes defensores dels drets humans, com el Col·legi d'Advocats de Barcelona o SOS-Racisme, s'han sumat a la convocatòria del SEPC per denunciar les accions policials d'aquest dimecres contra estudiants i periodistes 'clarament identificats'.

El SEPC ha convocat, en resposta a la 'brutalitat' de les càrregues policials que van tenir lloc a plaça Universitat, al Departament d'Innovació, Universitats i Empreses i a la Via Laietana al llarg del dimecres, una vaga general d'estudiants universitaris. Xavier Monge també ha explicat que ja s'estan preparant les mobilitzacions que es duran a terme durant la jornada de protesta.

Prou agressions!

L'Associació Cultura, Pau i Solidaritat Haydée Santamaría es suma al següent manifest contra l'actuació dels mossos del dia 18 de març.

La Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col•legi d’Advocats de Barcelona, juntament amb la Federació de Veïns de Barcelona (FAVB), l’Observatori dels drets econòmics, socials i culturals (DESC), l’Associació Catalana de Defensa dels Drets Humans (ACDDH), l’ Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona (OSPDH), totes elles entitats ciutadanes de reconeguda trajectòria en la defensa dels drets humans, volem manifestar la nostra ferma denuncia per l’actuació dels mossos en relació als següents

FETS:
A les cinc de la matinada del dia d’ahir, 18 de març, els agents anti-avalots de la policia catalana han entrat, amb l’autorització expressa del rector de la Universitat de Barcelona, Dídac Ramírez, en el vestíbul universitari de l’edifici històric. La intervenció s’ha efectuat per tal de desallotjar als estudiants que hi eren tancats des del 20 de novembre per protestar pel pla Bolonya. Per altra banda, al llarg de tot el dia i en diferents llocs de la ciutat s’han produït diverses actuacions policials dirigides contra aquells estudiants que protestaven per la contundència de l’actuació policial.
S’han produït desenes de ferits i un número indeterminat de persones detingudes. Molts dels contusionats han estat persones absolutament alienes a la protesta que es trobaven, accidentalment, en el lloc dels fets. Cal destacar que entre els persones ferides s’hi troben diversos fotoperiodistes (El Periódico, El Punt, ADN, La Vanguardia, ABC, Agència EFE...), reporters i càmeres de televisió que estaven cobrint l’esdeveniment així com nens i persones de la tercera edat.

Per tot això, CONSIDEREM QUE:
Respecte a l’actuació del Rectorat de la Universitat de Barcelona:

•Resulta censurable que hagi autoritzat l’entrada i la intervenció policial en l’interior del recinte universitari sense previ avís ni esgotar els canals de diàleg oberts amb els estudiants. Tampoc resulta prou justificada la decisió de tancar la universitat, suspendre les classes i impedir, així, el lliure accés dels estudiants fins el proper dilluns 23 de març.
Respecte a l’actuació policial dels Mossos d’Esquadra:
• Considerem que s’ha produït una duresa i violència extrema, pròpia d’altres èpoques i intolerable en un sistema democràtic.
• Considerem que s’ha actuat de forma desproporcionada, sense donar als estudiants la possibilitat de dissoldre voluntàriament els actes de protesta, i sense que s’hagués produït cap acte de provocació o violència.
• Considerem que s’han causat detencions arbitraries i desenes de persones ferides de forma indiscriminada i en parts dels cos, com ara el cap, absolutament prohibides pel nostre ordenament jurídic i fins i tots els propis reglaments interns IPTN dels Mossos d’Esquadra. Aquest és el cas, per exemple, d’un fotògraf del diari ADN que ha estat traslladat a l’hospital aquesta nit.
• Considerem que s’ha agredit a nombrosos professionals del periodisme, afectant, així, a la seva tasca informativa i al dret d’informació dels ciutadans reconegut en l’article 20 de la Constitució espanyola.
• Considerem especialment greus les declaracions del Director General de la Policia catalana, Rafael Olmos, en les que justificava l’agressió als mencionats professionals per la dificultat de distingir-los dels manifestants atès el visible distintiu que duen així com la clara tasca professional que realitzen.
• Considerem que la circumstancia que els agents anti-avalots dels Mossos d’Esquadra no duguin encara el distintiu identificatiu a l’uniforme, tal com preveu la instrucció aprovada per la Generalitat de Catalunya en data 12 de novembre del 2008, ha incrementat el grau d’impunitat davant els abusos comesos .

En darrer terme, volem recordar que el control policial de les protestes és una de les tasques més destacades de qualsevol règim polític, no només perquè estan en joc el respecte a les llibertats i drets de participació política dels ciutadans sinó també la pròpia “legitimitat” del sistema democràtic.

Per tot això, les entitats mencionades reclamem al Rectorat de la universitat de Barcelona:

• Que reobri el procés de diàleg interromput amb els estudiants contraris al pla Bolonya i es posi fi al discurs criminalitzador en vers la seva protesta.

Reclamem, així mateix, al Departament d’Interior:
1. Que obri una investigació per determinar si la gravetat dels fets és atribuïble tan sols als propis agents de policia anti-avalots o ha existit algun altre tipus de responsabilitat o participació dels seus superiors jeràrquics, i en virtut del seu resultat es depurin les responsabilitats i es produeixen els possibles cessaments que se'n puguin derivar. En aquest sentit, cal remarcar que el director policial, Rafael Olmos, va afirmar públicament que els “agents van complir les directrius” i que ell personalment assumia totes les responsabilitats d’allò succeït.

2. Que s’apliqui immediatament la normativa aprovada per la Generalitat de Catalunya que estableix la obligació de dur un distintiu identificatiu en l’uniforme dels Mossos d’Esquadra per tal d’evitar la situació d’ actual impunitat sota la qual actuen els agents del cos d’ anti-avalots.

3. Que es revisin els actuals protocols d’actuació en la dissolució de manifestacions i altres actes de protesta per part dels agents anti-avalots dels Mossos d’Esquadra i evitar, així, els excessos en l’ús de la força que s’han produït en aquesta ocasió.


Barcelona, 19 de març del 2009.

Interessant article publicat al diari Público

"Teníamos que matar a cualquiera, todos en Gaza son considerados terroristas"

El diario Haaretz publica este jueves los testimonios de algunos soldados israelíes que participaron en la última invasión de Gaza, sacando a la luz cómo iban matando a civiles palestinos sin que estos supusieran niguna amenaza para ellos o cómo destrozaban sus casas sin sentido alguno. Durante el transcurso de la operación Plomo fundido, la Comunidad Internacional acusó a Israel de utilizar una fuerza desmedida contra la población de la franja y son muchas las voces que llaman a juzgar al país por crímenes de guerra. Estos testimonios son una prueba más de que Israel no luchaba sólo contra el lanzamiento de cohetes por parte de Hamás.

En el primer número de una serie de conversaciones con los militares que estuvieron en Gaza que serán publicadas a lo largo del fin de semana, Haaretz destaca el testimonio de un líder de un escuadrón de infantería que narra el asesinato de una familia "por error". "Había una casa con toda la familia entera dentro, los llevamos a una habitación. Más tarde, salimos de la casa y entró otro comandante con la orden de desalojar a la familia para montar un puesto de vigilancia desde allí".

"La vida de los palestinos vale mucho menos que la de nuestros soldados"
"Dejó a la familia irse y les dijo que salieran por la derecha. La madre y sus dos hijos no entendieron lo que les decía y se fueron por la izquierda, pero el francotirador que estaba apostado en el tejado no había recibido la orden de dejarlos irse, e hizo lo que se supone que tenía que hacer", dice el oficial al diario.

"No creo que se sintiera mal, porque por la información que tenía, estaba haciendo lo que se le había ordenado que hiciera", prosigue. "Por lo que hablaba con mis hombres, la vida de los palestinos son mucho menos importantes que las de nuestros soldados".

Ética y guerra
Otro oficial explica al periódico la muerte de una anciana que caminaba a 100 metros de una casa tomada por los militares. Según su declaración, había discutido con los mandos algunas órdenes demasiado permisivas. Esas órdenes dejaban a los soldados desalojar las casas a su antojo y disparar contra sin avisar antes a los residentes. "Teníamos que matar a cualquiera. Todos allí son considerados terroristas".

Ni siquiera los mandos veían la necesidad de hacer lo que se hizo, "pero ninguno de ellos diría nada en contra", añade. "Pintar en las paredes 'muerte a los árabes', coger todas las fotos de familia y escupir sobre ellas, sólo porque puedes... Creo que esto es lo más importante: entender hasta qué punto ha caído la ética del Ejército. Es de lo que más me voy a acordar", termina.

Investigación abierta
Entre los soldados que cita el diario figuran pilotos de combate y soldados de infantería, y sus testimonios se contradicen con la postura oficial del Ejército israelí de que sus fuerzas siguieron un alto comportamiento moral durante la operación. El jefe del servicio jurídico del Ejército israelí, Avijai Mendelblit, ha ordenado abrir a la Policía Militar una investigación sobre las circunstancias de los sucesos relatados por los soldados, que considera "erróneos" e "inaceptables" para las Fuerzas Armadas de Israel.

17 de març 2009

Rebel·lió a les ones 18.03.2009

Programa que s'emetrà per Ràdio Taradell demà, 18 de març de 2009. En ell hi podras escoltar notícies d'actualitat, recomanacions literàries i cinematogràfiques. AcabInteressant entrevista a Enric Duran. Programa gravat avui a les 18.00h de la tarda.
Proper programa: dimecres 25 de març.

Avançament dels temes que tractarem en el programa de dimecres 18 de març

El proper dimecres 18 de març en el programa 'Rebel·lió a les ones' que s'emetrà per Ràdio Taradell a les 7 de la tarda analitzarem temes d'actualitat des d'una visió crítica, us recomanarem un llibre i una pel·lícula de caire social i parlarem amb Enric Duran, l'activista que va expropiar 492 mil euros a 39 bancs i que ha tornat amb una nova publicació que marca l’inici de la campanya “Podem viure sense capitalisme” que planteja un seguit d’alternatives al mercat i pretén impulsar una vaga contra els bancs.

Vídeo de la campanya "Podem viure sense capitalisme":

12 de març 2009

Rebel·lió a les ones 11.03.2009

Programa emès per Ràdio Taradell l'11 de març de 2009. En ell hi podras escoltar notícies d'actualitat, recomanacions literàries i cinematogràfiques. Acabarem el programa amb una tertúlia sobre el polèmic projecte d'aeroport a Taradell que finalment no es farà. Per llegir l'editorial, la secció imaginària i les recomanacions entra al bloc del programa: www.onesrebels.blogspot.com. Proper programa: dimecres 18 de març.

Finalment, Taradell diu no a l'aeroport

Taradell no tindrà aeroport. L’alcalde de Taradell, Lluís Verdaguer, ha decidit no presentar el projecte d'aeroport corporatiu que la Generalitat vol fer a la Catalunya central. Al final de l'assemblea informativa, convocada ahir al vespre, va explicar que ‘estem davant una oportunitat econòmica única per Taradell' i que podria crear diversos llocs de treball i ser una oportunitat turística, però ha afirmat que Taradell es pot seguir coneixent per altres aspectes turístics. Va dir que l’obligació de l’ajuntament era escoltar abans de donar una opinió i va demanar disculpes als veïns afectats ‘pels dies d’angoixa que esteu passant’. Segons Verdaguer, 'per tenir un aeroport hauríem de tenir plans extensos sense valor per l’agricultura, sense valor ecològic i sense masies històriques'. També va recordar altres problemàtiques com la MAT on ningú va tenir en compte l'opinió dels taradellencs. Va acabar dient: 'Taradell ha estat capaç d’escollir el seu futur amb llibertat i sense fractura social’. Esperem que en altres futurs projectes, que segur que n'hi hauran, els taradallencs continuem fent força per aconseguir el que volem.

10 de març 2009

ERC de Taradell diu no a la proposta d'aeroport corporatiu

Ara mateix acabem de rebre un comunicat de premsa d'ERC de Taradell on es mostren clarament contraris a la construcció de l'aeroport corporatiu perquè diuen que no respon al model de poble ni de comarca que es defensa des d'ERC. Aquí el podeu llegir:

ESQUERRA DIU NO A LA PROPOSTA D'AEROPORT CORPORATIU

El grup municipal d’ERC-AM a Taradell va assabentar-se, tot just el passat dimecres, de la possible ubicació d’un aeroport corporatiu, d’inversió privada, a la zona del Colomer, prop del nucli urbà de Mont-rodón.

Atenent a aquest fet, el grup d’Esquerra va realitzar una reunió ahir dilluns, en la que es va expressar una unànime posició contrària al projecte d’aeroport proposat pel Consell Comarcal d’Osona.

Entenem que aquest projecte, per totes les implicacions que suposa, no respon al model de poble ni al model de comarca que defensem des d’Esquerra. Ni des del punt de vista social, ni econòmic, ni territorial.

Per coherència diem NO al projecte d’aeroport, i refermem la voluntat de continuar essent claus en la defensa d’un model de poble equilibrat i sostenible. En aquesta mateixa zona, la nostra actuació ha estat decisiva per preservar zones amenaçades per altres infraestructures, com ara un polígon, una fàbrica de pinsos o un creixement urbanístic desmesurat del mateix nucli de Mont-rodón. I mai, en cap d’aquests casos, hem cedit a cap tipus de pressió, en coherència amb el nostre model de poble.

Entenem que la nostra posició es referma no solament per les conviccions del nostre grup, sinó també pel rebuig al projecte que han expressat tant a nivell institucional com particular moltes persones de Taradell i de municipis veïns.

Esquerra Taradell

D'altra banda, ahir dilluns, Tona va aprovar una moció contra la construcció de l'aeroport empresarial al municipi veí de Taradell

Tona no està d'acord en què l'aeroport empresarial se situï al nucli de Mont-rodon de Taradell, ja que afectaria una part del seu terme municipal. Així ho diu el text d'una moció aprovada aquest dilluns amb el vot favorable dels regidors dels grups de CiU i Tona Futur que formen part del consistori. En el text, aprovat en un ple extraordinari d'urgència, es destaca el caràcter 'elitista' d'aquest tipus de transport i es denuncia que una instal·lació d'aquestes característiques pot provocar 'greus molèsties' a la població que resideix 'a les proximitats'. Una quarantena de veïns contraris al projecte van assistir al ple extraordinari on es va aprovar la moció.

Un curt d'animació per descobrir l'aïllament de Gaza

'Zona cerrada' és un curt dels creadors de la pel.lícula d'animació Vals con Bashir que descriu el bloqueig imposat per Israel a la franja de Gaza des de fa un any i mig. El protagonista, un nen, corre empaitant un ocell i s'ha de parar perquè queda atrapat. No pot sortir de l'empobrida franja cap a Cisjordania. Tampoc pot moure's en vaixell. Quan intenta creuar el pas de Rafah amb Egipte, les autoritats egipcies i israelianes li prohibeixen. Cauen bombes, però no té on refugiar-se. Només pot córrer sense rumb.

En 90 segons, Yoni Goodman, director del curt, busca l'empatia dels espectadors perquè siguin capaços de veure als residents de Gaza "com el que son: un milió i mig d'èssers humans als que se'ls hi prohibeix aconseguir les seves aspiracions perquè els seus moviments estan limitats". "Espero que quan la gent vegi el curt, sigui capaç de desvincular-se de les associacions automàtiques sobre el be i el ma", ha dit Goodman, que ha creat la peça per una ONG israeliana, Gisha, que treballa per la llibertat de moviment dels palestins.

9 de març 2009

Tertúlia a Ràdio Taradell en contra de l'aeroport

Degut al debat generat a Taradell sobre la possible construcció d'un aeroport a la zona de Mont-rodon, el programa 'Rebel·lió a les ones' del proper dimecres tindrà una durada d'una hora i mitja ja que es farà una tertúlia per parlar-ne. Donarem raons en contra de l'aeroport a Taradell. En parlarem amb:

- Eudald Sentmartí, portaveu del grup de veïns afectats.
- Josep Ors, membre del GDT (Grup de Defensa del Ter).
- Ramon Felip, president de la Unió Empresarial de l'Anoia, que aposta per la remodel·lació de l'aeròdrom que ja hi ha a l'Anoia.
- Toni Casassas, portaveu del grup ERC de l'Ajuntament de Taradell.

Després de la tertúlia retransmetrem en directe la xerrada informativa de l'Ajuntament de Taradell sobre l'aeroport.

NO a l'aeroport! No volem l'aeroport a Taradell!

L'Associació Cultura, Pau i Solidaritat Haydée Santamaría es proclama totalment en contra de la construcció de l'aeroport a Taradell.

Dijous passat el Consell Consell Comarcal d'Osona va donar a conèixer la proposta d'ubicació del nou aeroport corporatiu, a la nostra comarca. La proposta és la zona de Mont-Rodon, entre la C-17 i la via del tren. Ara és l'ajuntament de Taradell el que ha de presentar el projecte definitiu, o per altre banda rebutjar-lo. És aqui on la movilització popular ha de ser efectiva, és ara que hem d'informar-nos del que ens ve a sobre, i és ara que hem d'actuar! No volem un aeroport elitista i que no respon a la demanda de la població! No volem més agressió al medi natural! No volem soroll acústic produït pels motors dels avions! No a l'aeroport! Això es pot aturar!

Tu què hi pots fer:
- firmar contra la construcció de l'aeroport. Trobaras fulls de recollida de firmes a diferents establiments de Taradell. (Llegeix el manifest a: http://documents.scribd.com/docs/1z4lrsdc6d91l5e4wcxm.pdf)
- assistir a les xerrades informatives. Dimecres a les 20.30h xerrada informativa de l'Ajuntament de Taradell a Can Costa. Si no diuen que NO es construirà l'aeroport a Taradell, divendres hi haurà una xerrada de veïns afectats a Can Costa.

Només quatre notes pels que encara no els quedi clar que el projecte NO pot tirar endavant:
- l'aeroport serà de gestió privada. El concurs de la Generalitat és públic però s'adjudicarà a una empresa privada. Qui hi surt guanyant? Continuarem enriquint als més rics?
- la creació de l'aeroport generaria una greu agressió al territori amb un impacte ambiental notable sobre el nostre espai. A més, ocasionaria un impacte negatiu sobre l'activitat de turisme rural que es basa en els valors naturals i la tranquilitat que ofereix aquest entorn. Això és el que volem? Volem que es destrueixin els nostres espais naturals i agrícoles? Deixarem perdre el que és l'essència de la nostra comarca?
- prenent com a referència, com fa la Generalitat, l'aeroport de Farnborough (Anglaterra): hi hauria uns 40 vols diaris... per realitzar maniobres d'aterratge i enlairement els avions volen durant molts quilòmetres a poca alçada. Això no provoca un impacte acústic considerable? La salut acústica no és important?
- encara no hi ha res decidit. L'última decisió la té l'Ajuntament de Taradell. Això que cap programa electoral de cap candidatura de Taradell proposava competir per l'aeroport corporatiu... Diuen que volen consens polític i social... És l'hora de dir-hi la nostra! No volem l'aeroport a Taradell!

MANIFEST DELS VEÏNS AFECTATS: Aeroport de Mont-rodon (Ajuntament de Taradell)

Els sotasignats, veïns de Taradell, i de la Comarca majors d’edat, amb el seu corresponent DNI., davant l’obertura del termini de presentació de propostes per a l’emplaçament del futur aeroport d’empresa de Catalunya, i essent considerat el pla de Mont-rodon, (zona del Colomer) com a possible ubicació,

Volem manifestar:

El nostre més absolut rebuig , a una obra d’aquestes dimensions, que necessita una superfície de 200 hectàrees per al desenvolupament aeroportuari, que hauria de permetre la construcció de la pista de 2.000 metres de longitud, la terminal i les instal•lacions requerides, (hangars, escoles i centres de manteniment).

El nostre rebuig ve motivat per les següents afectacions:

• Especial afectació als veïns de la zona propera en particular, i els de la Comarca d’Osona en general
Als propietaris, o arrendataris de les finques .
Als veïns de les masies properes.
Als veïns del barri de Mont-rodon i tots els veïns del Municipi de Taradell.
Una bona part dels habitants de la Comarca d’Osona, en especial tindran una afectació molt important, tots el de Tona, Malla, Sant Miquel de Balenyà, i altres habitants de municipis afectats pel radi d’acció de l’aeroport.

• Impacte visual, sonor i mediambiental per tota la comarca, (senyalitzacions lluminoses en els diferents turons).
• Impacte paisatgístic de grans dimensions, amb el típics turons (terrers), d’alt valor geològic.
• Posant en perill diferents hàbitats naturals d’ocells i diferents espècies animals.

També cal destacar que es una:
• Zona amb alta densitat, concentració de molt habitatges, amb la seves corresponent infraestructures, particulars i locals.
• La infraestructura proposada, està pensada per un model d’usuaris elitista, que poc tindran a veure amb la Comarca, recordem que està pensat per jets d’empresa.
• Xarxa elèctrica molt propera, amb torres d’alta tensió.

Aquest projecte representa un canvi de model productiu i social, a la zona en particular, i també a la Comarca d’Osona, una ferida d’aquestes dimensions fa poc viable el sistema actual. Si bé el nou projecte pot crear llocs de treball , també es cert que en destruirà d’altres. Hem de subratllar el teixit comercial i social que existeix avui i que malgrat les dificultats ens manté vius i ens dona qualitat de vida.

Es per tot això que hem exposat que,

Demanem, a l’alcalde, i a tot l’ajuntament de Taradell , que tingui en compte totes les signatures presentades, i renunciï a presentar-se per la proposta per a l’emplaçament del futur aeroport d’empresa de Catalunya, anunci publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, amb el DOGC núm. 5326 del 25/02/2009.

Taradell, a sis de març de 2.009


COMUNICAT DE PREMSA DEL GRUP DE DEFENSA DEL TER SOBRE UN NOU AEROPORT A OSONA:

Davant de les informacions que insistentment assenyalen que algunes administracions estan promovent la construcció d’un nou aeroport per a jets privats a la comarca, volem manifestar:

1.- El transport privat aeri és totalment elitista i no respon a cap utilitat pràctica ni demanda de serveis que la població de la comarca reclami. A més, genera greus molèsties permanents a la població que resideix a les proximitats, degut a la contaminació acústica que inevitablement provoca. També comportaria un empitjorament de la contaminació atmosfèrica i un impacte paisatgístic molt sever. Els vols dels avions privats també incideixen directament en el canvi climàtic. Entre totes les formes possibles de transportar i desplaçar-se és la menys eficient i ecològica. La decisió de potenciar aquest tipus de transport és contrària als objectius europeus, que fixen obligatòriament una reducció progressiva de les emissions de CO2 a l’atmosfera.

2.- La decisió d’optar a la construcció d’aquest aeroport s’hauria pres totalment d’esquena a la voluntat i sensibilitat social de la població de la comarca i dels pobles afectats, que de manera cada vegada més insistent, s’està pronunciant a favor d’un major respecte dels recursos naturals i per la preservació del caràcter principalment rural d’Osona, com a alternativa de futur davant del risc de ser absorbits dins d’una gran àrea metropolitana cada vegada més congestionada.

3.- Els projectes d’infraestructures en comunicacions que es preveuen actualment ja suposen una greu agressió al territori. Actualment, s’està fent el desdoblament de la C-17 fins a Ripoll, i es preveu el proper desdoblament de l’Eix transversal en tot el seu recorregut, el desdoblament de la via del tren fins a Barcelona i, més a llarg termini, la construcció del Tren Transversal. A això, cal afegir-hi la previsió de construcció de diverses carreteres secundàries, a més de la planificació de vials orbitals als nuclis urbans, de nombrosos polígons industrials a moltes poblacions de la comarca i de diverses zones residencials, d’iniciativa pública o privada. L’accelerada depredació del territori que hi ha en curs és del tot desproporcionada i atempta greument contra la preservació de sòls de gran valor agrícola, dels espais naturals, de les masies, del paisatge i d’un patrimoni històric molt valuós. S’enterra sota l’asfalt i el creixement urbanístic les nostres millors reserves de futur.

4.- Si a això hi afegim ara la construcció d’un nou aeroport, amb tots els edificis i serveis adjacents, accessos, i equipaments diversos, l’ocupació i destrucció de la part central de la Plana de Vic esdevindrà gairebé total. Els espais naturals i agrícoles passaran a ocupar-hi només petites porcions marginals de territori.

5.- Un projecte d’aquest enorme impacte i abast no és acceptable sense escoltar i tenir en compte, abans, l’opinió majoritària de la població afectada. Per aquest motiu reclamem que, prèviament a optar formalment per a la construcció d’una infraestructura d’aquesta mena, es promogui un debat popular vinculant, consultant a la població. Exigim que els alcaldes i consellers comarcals es comprometin formalment a respectar la voluntat majoritària de la població. Per tant, reclamem que es paralitzi immediatament qualsevol decisió política orientada a la construcció de l’aeroport mentre no es conegui quina és l’opinió de la població de la comarca.

6.- Per al GDT la lluita per una gestió correcta del territori és considerada prioritària. Reclamem de les administracions públiques i partits polítics implicats que es posicionin sempre amb el degut respecte a les persones, a l’ecologia, el medi natural i a la preservació del territori. Entenem que aquesta és l’única política que pot garantir també una bona qualitat de vida per a tota la població.

Manlleu, a 4 de març de 2009.
GRUP DE DEFENSA DEL TER

5 de març 2009

Vaga nacional contra Bolonya el dijous 12 de març

El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) planta cara al mercantilisme i la privatització de l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES) o Pla de Bolonya.

El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans veu amb molta preocupació els atacs constants de les administracions estatals i autonòmiques a l'educació publica d'aquest país. Nosaltres no permetrem que el futur quedi compromès pels interessos d'uns quants i per tant pensem plantar cara als projectes que actualment pretenen solucionar els problemes dels nostres instituts i universitats encaminant-les al mercantilisme i la privatització.

Com a resposta al la implantació de l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES) o Pla de Bolonya, el SEPC insta a tots els estudiants de secundaria i d'universitat a sumar-se a la Vaga nacional del dia 12 de març i a assistir a les manifestacions que es realitzaran a varies ciutats dels Països Catalans, sota el lema “Construïm la universitat pública del futur. Aturem Bolonya”.


Convocatòries de vaga i manifestacions:
12 de Març: Construïm la universitat pública del futur. Aturem Bolonya!

Barcelona: 12h. Plaça Universitat
Girona: 12h. Plaça Catalunya
Lleida: 11.30h. Plaça Víctor Siurana (davant del rectorat)
Tarragona: 12h. al Campus Catalunya

Rebel·lió a les ones 04.03.2009 (primer programa)

Ahir vam fer el primer programa de ràdio de l'associació a Ràdio Taradell. Si no vas escoltar-lo, ara ho pots fer aquí o entrant al bloc del programa Rebel·lió a les ones.